Vad gör man med gamla böcker?

Att läsa är en fantastisk aktivitet som har många fördelar, dock är det väldigt få böcker som man vill läsa om och om igen. Kanske vill du behålla dina favoritböcker, men om du behåller alla böcker du har läst och ofta handlar nya böcker kommer din bokhylla snabbt att svämma över. Då uppkommer frågan, vad gör man egentligen med gamla böcker?

Skänk böckerna till en vän

Om du har en vän som tycker om att läsa, kan du skänka böckerna vidare till din kompis. Kanske kan du få ett par böcker som hen redan har läst ut i utbyte? Detta är ett bra sätt att ge böckerna nytt liv. Dessutom kommer du och din vän ha något spännande att diskutera när även din vän har läst ut boken. Det finns även bokbytarmöten. Det går ofta till så att du tar med dig de böcker du vill byta ut och du får ta med dig lika många från mötet som du bytt in. Till exempel om du tar med dig tre böcker som du lämnar in kan du ta med dig tre böcker därifrån. Det är ett utmärkt sätt för dig att hitta något nytt att läsa och samtidigt spara pengar. Böcker är nämligen dyra i inköp men har sällan ett högt andrahandsvärde.

Du kan även donera böckerna

Om du vill donera böckerna börjar du med att gå igenom de böcker som du inte vill ha längre. Om du anser att de är säljbara kan du donera dem till något typ av second hand företag runt omkring dig där pengarna går till välgörenhet. På så sätt kan du ge någon en chans att läsa böckerna du älskat för en billig slant samtidigt som du gör något gott för världen. Det finns ingen anledning för dig att låta böckerna samla damm i din bokhylla om du aldrig kommer att läsa dem igen.

Bibliotek eller grannar

Om du inte hittar någon som är villig att ta emot de böcker du vill donera kan du även höra med de bibliotek som finns runt omkring, en del av dem tar emot böcker som är i bra skick. Om du bor i lägenhetshus kan du dessutom sätta upp dem i hallen och erbjuda dem gratis till dina grannar. Om du är lite kreativ finns det många sätt att ge böcker ett nytt liv och ge någon annan chansen att läsa dem.

Lämna en kommentar