Böcker som blivit film – Vilka böcker har filmatiserats?

Det finns ett antal romaner som har filmatiserats, varav den kanske mest kända är ”To Kill A Mockingbird”, som ursprungligen skrevs av Harper Lee.

Dessutom har Harry Potter-serien också hittat sin väg till filmduken genom ett flertal långfilmer. J.K. Rowlings serie i sju delar berättar historien om Harry Potter, en föräldralös pojke som upptäcker att han faktiskt är en trollkarl och går in på Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry.

En annan populär barnboksförfattare vars verk har genomgått en filmatisering är Roald Dahl. Hans roman Matilda handlar om Matilda Wormwood, en ung flicka som flyr från sin oroliga familj för att gå i skolan på Crunchem Hall där hon snart blir bäst i klassen. Romanen blev en succéfilm 1996 med Mara Wilson i huvudrollen.

När gjordes böcker först till film?

Böcker har gjorts till film under lång tid, och några av de tidigaste exemplen är stumfilmer från början av 1900-talet. Det var dock inte förrän långt senare, när ljudtekniken blev populär, som fler romaner började omvandlas till filmer. Dessutom blev många verk som tillhörde den offentliga sektorn, som till exempel Homers ”Odyssé”, populära att anpassa till filmmanus. Några andra berömda berättelser från tiden bland annat Askungen, Snövit och de sju dvärgarna, Peter Pan och Dr Jekyll och Mr Hyde.

Under 1950-talet kom det ett stort antal romaner att anpassas till film – Wuthering Heights fick en modern nyversion 1953 av regissören William Wyler med Laurence Olivier och Merle Oberon i huvudrollerna. Andra populära böcker blev dock inte filmatiserade förrän långt senare – Narnia: Lejonet, häxan och garderoben blev en långfilm först 2005 när Disney släppte den under sin dotterstudio Disney-Walden Media LLC.

Hur framgångsrika är bokadaptioner?

Vissa böcker är helt enkelt omöjliga att filma. Det finns många exempel där filmskapare har försökt att anpassa klassiska litteraturstycken till en visuell produktion som slutar med att misslyckas i processen. Några kända exempel på denna ambition är Kazuo Ishiguros ”Never Let Me Go”, Bret Easton Ellis ”American Psycho” och J.D. Salingers ”The Catcher in the Rye”.

Samma sak kan sägas om några mycket kända romaner som har anpassats till film – Jonathan Swifts ”Gullivers resor” har till exempel framgångsrikt översatts till film vid tre olika tillfällen. Men varje gång har filmskaparna tagit ett annat grepp om anpassningen, med varierande grad av framgång.

Vilka är populära författare som har skrivit böcker som förvandlats till filmer?

Några författare vars verk har filmatiserats är Lewis Carroll (Alice i underlandet) och Agatha Christie (Mordet på Orientexpressen), samt nyare författare som James Joyce (Ulysses), Charlotte Bronte (Jane Eyre) och Mark Twain (Huckleberry Finns Äventyr).

Finns det några kända böcker som inte har blivit filmade?

Det finns många framgångsrika romaner med stor publik som ännu inte har filmatiserats, bland annat Salman Rushdies ”Midnight’s Children” och Kazuo Ishiguros ”Never Let Me Go”. Dessa böcker är dock nu på väg att tas upp på vita duken av olika produktionsbolag. En annan klassiker som fortfarande väntar på sin egen adaption är George Orwells roman ”1984”, vilket skulle vara otroligt spännande att se filmatiserad – speciellt nu då den har blivit mer verklighetstrogen med tiden.

Lämna en kommentar